Boerenkool met zoete aardappel stamppot

Boerenkool stamppot met worst is een typisch Nederlands gerecht en wordt in de winter in de Nederlandse huishoudens vaak voorgeschoteld. Nu weten de meeste wel dat de rookworst niet erg gezond is, maar ook de normale aardappel is niet de beste keuze. Normale aardappels bevatten namelijk niet veel voedingsstoffen, maar wel een hoge glycemische index, waardoor je snel een hoge suikerpiek kunt krijgen. Daarom is het verstandiger om de normale aardappel te vervangen voor de zoete aardappel. De zoete aardappel bevat veel betacaroteen en bevat veel vitamine C en vitamine B6 en veel anti-oxidanten. Boerenkool is ook zeer gezond en bevat veel vitamine A, vitamine C en vitamine K. Daarnaast bevat boerenkool veel vezels, koper, calcium, vitamine B6 en kalium en zit vol met anti-oxidanten.

INGREDIENTEN

  • Kokosolie

  • 600 gram boerenkool, voorgesneden

  • 3 á 4 grote zoete aardappelen

  • 3 uien

  • 3 teentjes knoflook

  • 150 ml melk of amandelmelk

  • Zout en peper

  • Optioneel: feta kaas

BEREIDING

Doe de boerenkool in een grote pan en breng het aan de kook. Schil en snij de zoete aardappelen en voeg de zoete aardappel na 10 minuten toe aan de boerenkool, laat het samen nog 20 minuten koken. Snij ondertussen de uien en de knoflook fijn. Verhit de kokosolie in de pan en fruit hierin de ui en de knoflook.

Als de boerenkool en de zoete aardappel lang genoeg gekookt zijn giet je het af en doe je het terug in de pan. Giet de melk erover heen en stamp alles grof. Breng op smaak met peper en zout en voeg als laatste de uien en de knoflook toe. Eventueel kan je het serveren met feta kaas eroverheen gekruimeld.